woensdag 10 juni 2015

Kinrooi België: Vogelkijkhut Zig

Zig en Goort ligt tussen Kinrooi en Molenbeersel. Laat je verrassen door het afwisselende landschap tussen Abeek en Lossing. Bosjes, weilanden en akkers, laagveenmoerassen, maar vooral 17 ha vijvers met rietkanten en moeraszones maken dit gebied uitermate aantrekkelijk. De Zig was ooit onderdeel van een uitgestrekt moerasgebied langs de Belgisch-Nederlandse grens.


Limburgs Landschap, de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente Kinrooi hebben met gebundelde krachten het vijvergebied tussen Abeek en Lossing in ere hersteld nadat het in de jaren ’50 van de vorige eeuw was drooggelegd en beplant met populieren. Vanuit de nieuwe vogelkijkhut aan de rand van het gebied maak je kans om één van de bewoners zoals waterral, blauwborst, sprinkhaanrietzanger of, in de toekomst, visarend, roerdomp en woudaapje te ontdekken. Maar ook voor libellen zoals de smaragdlibel en de metaalglanslibel is de Zig een waar paradijs.

Vanaf de parkeerplaats aan de Doorslagstraat te Molenbeersel (Kinrooi) begint de wandelroute. Wie de kortste en de directste route wil volgen parkeert z'n auto aan de N762 (van Molenbeersel naar Kinrooi), bij of in de buurt van 't Vita-Mientje aan de Weertersteenweg 320 langs de N762. Vandaar wandelt u een klein stukje zuidwaarts richting Kinrooi, en sla rechts af over het pad voorbij de brug.