dinsdag 25 augustus 2015

Bree België: De Luysen (update)

GrensPark Kempen-Broek is een aaneenschakeling van diverse natuurgebieden op de grens van het Belgische Bree en Bocholt. Langs de middenloop van de Abeek, ligt het natuurgebied Mariahof - De Luysen - Grootbroek en is een 40 ha groot vijvergebied dat het hart van menig vogelliefhebber al sneller deed slaan. Het is het blauwe hart van het GrensPark Kempen~Broek vormt.

Kijkhut 'De IJsvogel' (ondanks de naam, maak je daar een mindere kans als de twee andere kijkhutten).

Wie iets meer tijd heeft en na afloop een kop koffie wil, kiest voor het ontmoetingscentrum van Natuurpunt Mariahof aan het einde Mariahofstraat Bree-Beek. De vijvers van De Luysen en het aanpalende Mariahof zijn de grootste in Kempen~Broek. Nadat de vis- en zwemvijvers in De Luysen in 1996 door Natuurpunt werden aangekocht en samen met de Vlaamse Landmaatschappij en de Afdeling Natuur van het Vlaams Gewest werden heringericht, vormen ze samen met de aanpalende moerassen een waar paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Er zijn twee vogelkijkhutten die je een panoramische blik gunnen op de vijvers en zijn zeldzame bewoners.

Wandel zeker over het nieuwe knuppelpad dat het Mariahof verbindt met de Luysen. Twee kijkhutten bieden je een panoramisch zicht op de vijvers van het natuurgebied. Je volgt een stuk de loop van de Abeek, één van de belangrijkste beken voor het GrensPark Kempen~Broek. Maak een stop aan de Voorste Luysmolen, hier is een gezellige picknickweide ingericht. De route is rolstoel en kinderwagen vriendelijke vanaf de parkeerplaats tot aan de vogelkijkhut.

Kijkhut, de Wielewaal, aan de Luysen (mooie locatie met goed uitzicht).

UPDATE:
Velen hebben het waarschijnlijk reeds gezien. Langs het wandelpad richting Luysen is een nieuwe kijkhut verschenen.

Nieuwe kijkhut, de Roerdomp, met groendak aan de Mariahofvijver (de mooiste met de meeste kans op een IJsvogel en de Roerdomp).

Deze kijkhut vormt het sluitstuk van de grote werkzaamheden aan de Mariahofvijver. De kijkhut kon gemaakt worden in samenwerking met het Regionaal landschap Kempen en Maasland die hiervoor de nodige budgetten kon vrijmaken. Het werk zelf werd door Natuurpunt uitgevoerd. Volgens de bouwers moet deze kijkhut nog minstens 150 jaar de tand des tijds kunnen trotseren, stevig als deze is. Bovendien werd gekozen voor een echt groendak om de integratie met de omgeving nog te verbeteren.

Download: plan Sintmaartensheide (.pdf 670.02 KB) Oude kaart met slechts twee kijkhutten.

Sint-Maartensheide - gele wandeling 7.0km
•Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
•Twee vogelkijkhutten aanwezig
•Bezoekerscentrum aanwezig
•Horecagelegenheid

Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Mariahof
Aan het einde van de Mariahofstraat, 3960 Bree

De kaart met de twee kijkhutten.


Locatie kijkhut 'Roerdomp' aan de Mariahofvijver


Locatie kijkhut 'De Wielewaal'


Locatie kijkhut 'De IJsvogel'