zondag 19 juli 2015

Graauw: Land van Saeftinghe

De uitkijkhut van het Verdronken Land van Saeftinghe geeft een prachtig uitzicht over de Tweede Platte plaat aan de Ooster Schelde in de zuid-west hoek van de provincie Zeeland, nabij Graauw.


Saeftinghe heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Monniken legden er in de elfde eeuw de eerste dijken aan om land uit zee te winnen. Ooit telde het gebied zes dorpen. Maar tijdens de Allerheiligenvloed van 1570 werd Saeftinghe in één keer verzwolgen. Pogingen om het gebied opnieuw in te polderen bleken weinig succesvol: keer op keer nam de Schelde het gebied terug in.

Nu is het met zijn 3.500 hectare het grootste brakwaterschor van Noordwest-Europa. In de wintermaanden verblijven hier meer dan 150 000 ganzen, eenden en andere watervogels! Snel opkomende vloed en plots opduikende zeemist maken dat het gebied niet ongevaarlijk is voor wandelaars. Grote delen ervan zijn dan ook enkel onder leiding van een gids te bezoeken. Vlak bij het bezoekerscentrum start een toegankelijk vlonderpad en is er een uitkijkpost om grenzeloos te genieten van vogels, planten en het imposante landschap.