woensdag 22 juli 2015

Dollard: De Kiekkaaste

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland en geeft een goed zicht op de slikvelden van de Dollard, in het noordoosten van de provincie Groningen. Een goede plek om honderden bonte strandlopers te zien, of andere op het slik foeragerende vogels. Soms worden op de kwelders fraters waargenomen.


De hut staat op de kwelders bij Nieuwe Statenzijl. Vanaf Groningen of Winschoten neemt u de A7 richting Nieuweschans. Bij Nieuweschans (afslag 49) gaat u de N968 richting Drieborg op. Bij Drieborg gaat u rechtsaf naar de Kroonpolder en vervolgens gaat u via de Kroonpolder naar de Reiderwolderpolder. In de Reiderwolderpolder gaat u op de t-splitsing rechtsaf naar Nieuwe Statenzijl. De ingang van het wandelpad is naast de sluizen gelegen.

Door de luikjes van deze prachtig gelegen kijkhut zijn de kwelders, kreken en slikken nog beter te zien dan vanaf de dijk. De hut is door rietvelden te bereiken via het Marcelluspad, genoemd naar de Marcellusvloed van 1362. Meestal heeft u laarzen nodig om droog over te komen. Een informatiehutje op de dijk vermeldt de tijden van eb en vloed. Bij harde westenwind in combinatie met vloed kan de hut onbereikbaar zijn.

Op het Marcelluspad en bij de Kiekkaaste zijn honden niet toegestaan, ook niet als ze aangelijnd zijn.

Vogelsoorten: Baardman, Blauwe Kiekendief, Brandgans, Buizerd, Fazant, Kuifeend, Meerkoet, Pimpelmees, Rietgors, Roodborsttapuit, Sperwer, Tureluur en de Wintertaling