dinsdag 9 juni 2015

Middelbeers: Landschotse Heide

In het kader van de gebiedsontwikkeling Kleine Beerze zijn er recreatieve mogelijkheden gerealiseerd. Naast het fiets- rolstoelpad is in de Landschotse Heide een uitkijktoren gerealiseerd bij het Wit Hollandven nabij Middelbeers en Westelbeers. De uitkijktoren biedt schitterende vergezichten over de heide en haar vennen.

Aankondigingsbord 'de Landschotse Heide' aan het ven 'Wit Hollandven'

Kijktoren 'Wit Hollandven'

Kijktoren 'Wit Hollandven'

Kijktoren 'Wit Hollandven'

Bij de uitkijktoren staat een natuurlijke schuilhut inclusief picknickbank. In de uitkijktoren en de schuilhut zijn informatiepanelen geplaatst met daarop de geschiedenis en de dieren die voorkomen in dit gebied. Het gebied bestaat uit vochtige heide met daarin een aantal grote vennen: Keienhurk, Berkven, Wit Holland Ven, Scherpven, en Kromven. Deze vennen zijn rijk aan watervogels en steltlopers, zoals Groenpootruiter en Zwarte ruiter, en er komen 24 soorten libellen voor, waaronder de zeldzame Kempense heidelibel en de Gevlekte witsnuitlibel. De flora kenmerkt zich door Klokjesgentiaan, Oeverkruid en Moerashertshooi.

Vogels bij de vleet
De uitkijktoren biedt met een stahoogte van 4 meter een goed uitzicht over het noordelijk deel van de Landschotse Heide. De komende weken zijn met een beetje geluk hier nog grote zilverreigers te zien. Deze statige vogels zijn wintergasten en vliegen binnenkort weer uit naar hun broedgebieden in binnen- en buitenland. Dat geldt niet voor watervogels als kuifeend, wilde eend, fuut en dodaars, die hier blijven om te broeden. Opvallende zangvogels van de heide zijn geelgors en roodborsttapuit. Op dit moment doen, op hun doortrek naar het Noorden, grote aantallen steltlopers de vennen aan: onder meer regenwulp, groenpootruiter en kievit.

Rolstoelpad
Brabants Landschap heeft met Waterschap De Dommel en de gemeenten Oirschot en Eersel een rolstoelpad gerealiseerd. Hiermee is een initiatief van Frans van Maasakkers en Kees de Jong gerealiseerd. De komende tijd plaatst Brabants Landschap ook nog enkele informatiepanelen. En de parkeervoorziening wordt verbeterd. Het natuurgebied is het best bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan het Kromven, bereikbaar via de Westelbeersedijk.

Vogelsoorten: Blauwe Reiger, Boomleeuwerik, Gaai, Geelgors, Goudhaan, Grote Bonte Specht, Grote Canadese Gans, Grote Lijster, Grote Zilverreiger, Kievit, Klapekster, Koolmees, Kramsvogel, Kuifmees Nijlgans, Vink, Wilde Eend en Zwarte Ooievaar.

Kijktoren aan het Wit Hollandven