dinsdag 9 juni 2015

Oudega: Romsicht - Alde Feanen

De toren is 13 meter hoge uitkijktoren Romsicht in het natuurgebied Alde Feanen, nabij het Friese Oudega, Gem Smallingerland biedt hiermee een prachtig uitzicht over de Jan Durkspolder en de Alde Feanen.
 

Het rieten dak is bedekt met riet dat in de polder zelf gewonnen is en het houten onderstel is van Europees FSC gekeurd eikenhout. De toren is gebouwd op het fundament van een boerderij, genaamd “Romsicht”, die in 1967 werd afgebroken. De plannen voor realisatie van dit uitzichtpunt waren er al lang, maar na een schenking van de Hedwig Carolinastichting kon begonnen worden met de bouw.

Om bij de uitkijktoren te komen kunt U de auto parkeren bij bezoekerscentrum De Alde Feanen aan de Koaidyk 8a, te Earnewâld. Loop vervolgens de parkeerplaats af, terug naar de Koaidyk. Bij de t-splitsing steekt u over naar een schelpenpaadje. (Aan uw linkerhand vindt u Camping It Wiid). Blijf dit schelpenpad volgen en op een gegeven moment ziet u recht voor u de uitkijktoren. (Links van de Headamsleat).

Vogelsoorten: Blauwe Kiekendief, Blauwe Reiger, Boomkruiper, Fuut, Grote Bonte Specht, Grote Zilverreiger, Heggenmus, Koolmees, Kuifeend, Merel, Pijlstaart, Roodborst, Scholekster, Slobeend, Tafeleend, Tureluur, Winterkoning en de Wintertaling.