woensdag 6 mei 2015

Reusel: Kijkwand 't Beleven

Het Beleven (spreek uit: Bele-ven) is een natuurgebied ten westen van Reusel dat eigendom is van de Stichting Brabants Landschap. Het gebied is 174 ha groot.


Uitzicht op het Beleven.


Tijdens het interbellum (de periode tussen twee oorlogen) werd dit gebied ontgonnen en na de Tweede Wereldoorlog werden ontwateringssloten gegraven. Het oorspronkelijke Beleven werd tot een komvormige laagte. Wel bevonden zich in dit gebied nog onverharde zandpaden met brede bermen en ook waren er houtsingels waar Geelgors en Roodborsttapuit zich thuis voelden. Er waren ook veel weidevogels zoals Grutto en Wulp te vinden. De oevers van de ontwateringssloten toonden nog relicten van de vroegere plantenrijkdom zoals Klokjesgentiaan. Voorts was de Levendbarende hagedis er nog te vinden.

Dit gebied werd in fasen aangekocht door de Stichting Brabants Landschap met de bedoeling de natuur weer zo veel mogelijk te herstellen. In 2007 werd de teeltlaag verwijderd om aldus het ven weer te herstellen. Ook de natte en droge heide zal worden hersteld en de ontwateringsmaatregelen zullen teniet worden gedaan.

Vogelsoorten: Aalscholver, Bergeend, Dodaars, Fazant, Grote Zilverreiger, Grutto, Kokmeeuw, Kolgans, Krakeend, Kuifeend, Merel, Nijlgans, Nijlgans, Scholekster, Slobeend, Spreeuw, Wintertaling, Wulp, Zwarte Kraai Kolgans.