vrijdag 10 april 2015

Valkenswaard: Valkenhorst

Valkenhorst is een landgoed in de gemeente Valkenswaard en Heeze-Leende dat wordt beheerd door het Brabants Landschap. Het is een van de landgoederen die tezamen een wigvormig natuurgebied vormen van 798 ha, dat ligt tussen Valkenswaard en Leende. Het wordt begrensd door de autosnelweg A2 en de N396, de provinciale weg tussen Valkenswaard en Leende. De 'eigenlijke' Valkenhorst was tot voor kort eigendom van de familie Loudon. Het gebied dankt zijn naam aan het vangen van Valken, vandaar de naam Valkenhorst.

Vogelkijkhut aan de voormalige viskweekvijver Valkenhorst

Indrukwekkend en merkwaardig zijn de enorme visvijvers, die sinds 1900 in het dal van de Tongelreep zijn uitgegraven. Zij zijn een initiatief van de baron van Tuyll van Serooskerken van Heeze, later voortgezet door de Heidemij. Ook het uitgestrekte, natuurlijke Greveschutven werd tot visvijver ingericht. In dit gebied vindt u bosjes, open terrein en plassen. Koekoeken en diverse zangvogels voelen zich hier thuis.

Een uit riet opgetrokken kijkwand aan de voormalige viskweekvijver Valkenhorst

Bijzonder is het broeden van Roerdomp en het Woudaapje. De visvijvers zijn tegenwoordig een vogelreservaat en daarom niet toegankelijk voor publiek. Wel kunt u vanaf het scherm en de aanwezige uitkijktoren de vogels bekijken.

Vogelsoorten: Barmsijs, Fuut, Gaai, Grauwe Gans, Grote Zilverreiger, Knobbelzwaan, Koekoek, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Kuifeend, Merel, Pimpelmees, Roerdomp, Roodborst, Tafeleend, Vink, Waterpieper, Winterkoning, Witgat, Woudaapje en de Zanglijster.