vrijdag 1 mei 2015

Soerendonk - Kijkhut 'Hou it Moi'

Vogelkijkhut 'Hou it Moi' aan Het Goor in het Brabantse Soerendonk is gelegen aan een natuurven waar vaak eenden en reigers op te zien zijn. De grote zilverreiger wordt hier met enige regelmaat waargenomen. Voor de hut is ook een bankje waar u uw telescoop of fotocamera op kunt zetten.

 
Het reservaat bestaat uit een grote waterplas met aansluitend een moerassig gebied, dat wordt doorstroomd door de Naaste Aa, die stroomafwaarts overgaat in de Strijper Aa. De plas is rijk aan watervogels, die kunnen worden waargenomen vanuit een vogelkijkhut. Het Soerendonks Goor sluit in het westen aan op de Groote Heide en in het zuiden op de Gastelse Heide.

Waarom heet deze vogelkijkhut aan 'Het Goor' nu 'Hou ut Moi'. Vanuit het Brabants dialect lijkt het ''Houdt het mooi' te moesten zijn. Maar dat lijkt vanzelfsprekend.


Het gebied is bereikbaar via de A2. Neem de afslag Maarheeze. Volg de borden naar Soerendonk. Achter Soerendonk rijdt u Het Kranenveld op en u rijdt deze weg af. Aan de rechterkant ligt de hut.